Alle har aben - succesfuld klimadebat på Vækst

Torsdag d. 4 oktober lagde Vækst lokaler til en spændende klimadebat. Det overordnede emne var "Hvem har aben?", så der var lagt op til en alsidig diskussion om de voksende klimaproblemer, og hvor ansvaret skal placeres.

Journalist Tina Splidsboel var ordstyrer, og inviteret som debattører var folketingskandidat og klimapolitisk forsker Theresa Scavenius (Å), tegner, filminstruktør og forfatter Anders Morgenthaler og meteorolog og forfatter Jesper Theilgaard.

Debatten var livlig og oplysende. Udover at de tre debattører repræsenterede hvert deres tilgang til klimakrisen og ansvaret for en bæredygtig klode, var publikum ligeledes engagerede med stærke holdninger og udfordrende spørgsmål. Diskussionen nåede omkring alt fra tøjproduktion til Elon Musk's elbiler, grøn energi, kødproduktion, hyperloops og madspild. I løbet af de cirka 2 timers debat blev der også tid til at placere forskellige problematikker på "klimabarometeret" ift. hvor store syndere forskellige industrier er.

Udover at finde tid til klimabarometeret, var der også indlagt en lille pause hvor Vækst diskede op med lækre vegetariske snacks og hjemmelavede økologiske juicer. I pausen fik gæsterne mulighed for at small-talke over forfriskningerne, og så havde alle fået udleveret en lille quiz med 10 udsagn, der var enten sande eller falske.

Efter pausen blev quizzen afholdt, og her blev det understreget hvor stort en belastning det moderne samfund har på klimaet - men også hvor meget fake news der er i omløb, og det sparkede gang i en interessant snak om den offentlige debat, og vigtigheden i at huske de kritiske briller når klima er på dagsordenen.

Alt i alt var eftermiddagen en succes, hvor gæster såvel som paneldeltagere gik derfra med fornyet energi til at tage kampen op mod klimaforandringerne vi står overfor. Det var en fornøjelse at lægge hus til så spændende og engageret en debat. Argumenterne var alsidige, og når vi efterfølgende stiller spørgsmålet "Hvem har aben?" er der ingen tvivl om, at klimaaben ikke kan placeres et specifikt sted, men derimod burde deles og placeres hos både borgeren, verdenssamfundet og politikerne. Alle har aben.

Du kan følge med hos de forskellige debattører og Cofoco her:

Følg Theresa Scavenius
Følg Anders Morgenthaler
Følg Jesper Theilgaard
Følg Cofoco