Mezcal til hver en smag på Llama

I takt med det latinamerikanske køkkens stigende popularitet i Danmark, har glæden ved de traditionelle drikkevarer ligeledes gjort deres indtog. En af de mest velkendte drikke er den velkendte mexicanske tequila, der i denne ombæring, har taget sin agavebaserede kompagnon mezcal med, for at introducere danskerne til endnu en mexicansk tradition.

Mezcal og tequila er begge baseret på agave-planten, men den grundlæggende forskel på de to spiritusser findes i produktionsprocessen. Mezcal er lavet af agavens piña eller hjerte. Når planten er moden (efter 6-8 år) høstes den, og bladene skæres af så det eneste, der er tilbage, er hjertet eller piña’en. Når agaven forarbejdes, bliver agaveplanterne bagt i jordovne beklædt med varme sten, agaveblade, måtter og jord. Alt sammen for at give mezcalen sin karakteristiske smag af jord, træ og røg. Mezcal må kun produceres i 8 forskellige stater i Mexico, hvorimod tequila er begrænset til Jalisco regionen.

På Llama er mezcal i højsædet – uanset om det skal nydes som en sipping efter middagen, som start på aftenen i en cocktail, eller til at komplimentere de latinamerikanske retter på menuen. Det latinamerikanske køkken er fyldt med smage, der runder hele paletten ved både at være syrlige, stærke og røgede. Ligeledes findes mezcal i mange varianter og med mange toner.

Mezcal-kortet på Llama tæller mere end 20 forskellige slags, således at Llama altid kan servere en velbalanceret mezcal til de forskellige retter. På kortet findes blandt andet 5 forskellige typer mezcal af mærket Bruxo, som Llama med stolthed kan kalde samarbejdspartner. De 5 nummererede typer repræsenterer forskellige smage, fra Bruxo nr. 2 med noter af citrus og karamel til Bruxo nr. 4 hvis udtryk er friskt og urtet. Udover at nydes ren, bliver mezcal også brugt til en række cocktails på Llama, således at den røgede smag kan være et tvist på en klassisk margarita, eller en komplimenterende tone til de smagfulde elementer af limejuice og koriander i Los Santos Oleos.  Sidstnævnte fungerer bl.a. særligt godt til Llamas lækre ceviche. 

På Llama dyrkes alsidigheden i mezcal og den kan nydes ren, on the rocks eller fx i en smokey margarita.

Du kan kaste dig ud i mezcalens verden på Llama, og indtil da, kan du blive inspireret af Llamas cocktailkort her